nuff

Tuesday, 24 March 2015

BURGERBYTE SENAWANG

Hari tu ada member opis duk tanya...kat mana nak makan chicken chop yg sedap?? Aish..susah jugak kengkadang nak jawab soalan cam nie..sebab ehh..citarasa kita nie berbeza. Kang bila aku cakap sedap...dia cakap tak sedap pulak..tapi antara tempat yg sedap pada tekak akulah kat Burger Byte Senawang. Dulu kalo datang selaluu duk order Burger Daging je...tapi sejak dah try chicken chop sekali..maka terus setia mengorder chicken chop setiap kali ke sana.


Sumber :FB Burgerbyte Senawang

So..pada sesiapa yang nak ke sana, BurgerByte ini terletak berhadapan dengan Taman Guru. Selalu kalau ke sana aku pergi pas maghrib sebabnya nanti lama kena tunggu sbb org  ramai. Agak2 tak boleh nak tunggu dan kurang sikit kesabaran di dada, eloklah awal2 ke sana or take away sahaja. Kat sini kalo nak order terus ke kaunter, tapi makanan dan minuman akan dihantar ke meja tuan puan ya.


Taste sama ngan ibu
Syira and Spagetti Carbonara..peminat tegar spagetti..
Dan peminat setia cheese...luas nganga duk mengecek Beef Burger with cheese En Suami

Chicken chop yang pemalu itu diliputi fries yang merimbum dan dilimpahi sos black pepper yang mabeles...Ops..tetiba rasa lapar balik...lap ailio dulu...
Dalam pipi takde makanan ye...Puan Blog mmg semakin chubby kerana sering diumpan oleh En Suami dengan aktiviti 'Jalan2 Cari Makan, Akhirnya Aku Yg Tembam'. Makan banyak macam mana pun dia still maintain jee..Kat bawah nie sebahagian daripada menu2 yang ditawarkan di sini. Nak tau apa yang ada lagi...kenalah ke sana baru tau.
 
 
Sumber : FB Burgerbyte Senawang

Tarikan baru kat sini ialah waffle and ice cream. Tapi kalau dh makan main dish rasa mmg dah tak pandang benda lain kerana dah kenyang sangat. Memang agak pricy..tapi alhamdulillah puas hati.


Sumber : FB Burgerbyte Senawang


Saturday, 21 March 2015

BANDUNG-PART 3

Hari ke 2, mintak Pak Supir bawakan ke Jalan Cibaduyut tempat jualan barang2 kulit. Tapi Pak Supir bawak kitaorg pergi kedai yang ala2 branded sikit kalau tak silap aku Grutti namanya. Harga pun boleh tahan jugak. So cuci2 mata ajelah dulu.
Penat aku menunggu dia duk memilih topi.Menambah koleksilah tu..


Yang nie pulak asik nak membeli teddybear. Sementara diaorg duk membeli kat situ aku dan En Suami ke kedai2 yg ada kat luar. Harga kat luar tu lagi murah dan boleh tawar-menawar lagi. En Suami pun boleh terjebak beli kasut kulit walaupun sebenarnya benda tu mmg dia tak plan nak beli. Aku pun sempatlah belikan abah beg sandang kecik.



Aku pun sempat membeli 2 pasang selipar. IDR20,000 @ RM6 sepasang.

Aish...leka bersoping sampai lupa nak makan. Bapa mertuaku request nasi Padang lagi tapi Pak Supir suruh cuba masakan Sunda pulak. So pergi makan kat sini ajelah. Sampai pulak waktu makan tengahari, so mmg ramailah orang. Tapi tempatnya luas dan selesa. 


Pak Supir yang kitaorg amik nie bagus jugak sbb dia yg selalu suggestkan pergi mana lepas satu2 tempat kitaorg pergi. So...kitorg mengikut ajelah dan destinasi berikutnya ialah Rumah Sulam. Actually org nie dulu berniaga kat Pasar Baru, tapi sekarang dia buat kat rumah aje. Tempatnya mmg selesa so mmg aku buat hal sendirilah. Belek sana..belek sini..takde pun dia marah aku duk menyelongkar. Kain kat sini harga semuanya sama dalam IDR110,00.00 @ RM30.00 aje..Amboi mmg berpinar bijik mata nak memilih. Siap duk bersila lagi buat hal sendiri. Selain kain sulam ada jugak jual telekung, jubah siap dan souveniers. Minuman percuma pun disediakan tapi kena buat sendirilah. Walaupun tokey kedai ni bukan Islam, tapi dia siapkan tempat untuk bersolat. Kat sana aku perhatikan mmg tak susah nak cari tempat solat, kat mana2 pun ada. Pokok pangkal hati kita..

Iya2 suruh aku senyum, tapi amik gambar separuh je nampak. Aku suruh fokus kat bahagian sulam2 tu...Boleh agak kan sapa yg amik gambar nie??
Balik tu sempat singgah Rumas Tas sebab En Suami cari beg laptop. Uish..kat sini pun ramai jugak peniaga2 jalanan. Turun kereta je terus kena serbu. Sempat jugak membeli jam dinding Hard Rock Cafe dan extra beg. Beg yag ado tak cukup untuk menampung barang2 yg telah dibeli. Poning pulak memikirkannya sebab yg kena kemas sapalagi kalau tak aku.  Hari nie pun kitaorg balik awal sebab kepenatan. So malam cuci2 mata dekat mall yg berdekatan aje.




Saturday, 14 March 2015

BANDUNG - PART2

Seawal pagi dah bangun biasalah hari pertama tidur kat tempat orang mana nak tidur nyenyak sangat kan. Pukul 6 pagi kat sana dah macam pukul 9 pagi. Jalan pun dah mula sibuk sebab kat sana yg bekerja di kantor2 masuk pukul 7 pagi ya. Bangun pun golek2 malas sebab janji dengan Pak Supir pukul 10 pagi. Ok breakfast dulu kat bilik sambil iron2 baju untuk 2,3 hari. Turun2 bawah sekali Pak Supir dah ada sejak kul 8 pagi. Aissh...rupa2nya selalu mmg time tu dia ambil org, tu yg dia pelik kenapa kitaorg nak kuar lewat. Manalah kiatorg tau..so deal ngan Pak Supir esok dan hari seterusnya amik kitaorg pukul 8 pagi. I is blur mana nak pergi hari nie walaupun sebelum datang dah survey tempat2 yg nak pergi. So Pak Supir@Pak Erwin bawak ke Pasar Baru. Oii...berdebarlah pulak...mau tak, nak shopping juta2 nie. 
 Sempat gak merembat sepasang kain lace. Geramlah pulak.. 
 Nice pic my boy...tq
 Kebosanan duk menunggu ibu n nenek memilih kain

Kat sini sempatlah beli beberapa helai kain pasang dan telekung. Mak mertua aku yg yg kurang bershopping pun boleh terjebak sama. Aku pun beli jugaklah 3,4 pasang kot. Harga taklah murah sangat jugak. Seram aku tgk mak mertua aku membeli-belah..berpasang2 kain dia pilih. Sampai aku terpaksa cool downkan dia. Biasalah kakak2 ipar semua duk pesan beli kain..belum lagi sedara mara yg mengirim beli kainlah, telekunglah, handbag..akhirnya lepas tu terpaksa pergi money changer lagi sebab duit dh abis. Pukul 3 dah kuar dari Pasar Baru sebab masing2 dh lapar. Sebenarnya waktu pagi adalah waktu yg paling baik nak ke Pasar Baru. Sebab kul 3 dh kena keluar dari situ disebabkan jalan masuk dan keluar dari situ ada 1 sahaja. So boleh bayangkan suasana dia camner kan. Tapi sebenarnya belum puas lagi merayau dalam tu. Tak sempat nak pusing2 dalam tu sebab takut hilang nanti payah nak cari disebabkan belum beli simkad sana. Ok..kalau nak jimat kat sana boleh beli simkad  SIMPATI. Senang nak calling2 kat sana.

Terus cari port makan and our Pak Supir suggest Restoran Nasi Padang.
Stail Nasi Padang mmg macam nie..Dia akan hantar banyak lauk..tapi dia caj yg kita makan aje. 
 Masing2 laju je baca doa sebab dh lapar sangat katanya...


Teh botol nie dh macam trademark kat sana. 
 Hasil tangkapan dari Pasar Baru

Lepas makan terus ke outlet2 yang ada sbb nak cari barang sikit. Tapi aku rasa takdelah murah jugak. Kena pandai memilihlah sebab ada benda yg mahal..ada benda yg murah..Sebenarnya service Pak Supir nie sampai malam ye. Tapi sebab 1st day kitaorg penat sikit so kul 6 dah balik hotel. Pak Supir tu sanggup tunggu utk bawak kitaorg pg dinner. Tapi tak sampai hatilah pulak, so cakap yg kitaorg tak nak makan. Kalau nak makan pun maybe pg mall kat seberang jalan jek.
View dr bilik...nmpk macam menyeramkan. Tapi sebenarnya aku nak tunjuk yg jalan yg dh semakin sesak dan  gerai2 yg ada sepanjang jalan tu. Jual tshirt, souvenier, makanan dll. Tapi Pak Supir dah ingatkan jgn makan kt gerai2 sbb tak bersih sangat. Tapi kalau tengok banner 'Nasi Goreng Kambing' rasa macam nak try jugaklah.

Malam tu aku keluar ngan anak2 je sbb mertua aku dh tak larat nak jalan katanya. En Suami pulak tetiba dtg angin kus-kus tak nak keluar. So kitaorg merayau sekitar kaki lima hotel je sambil cuti mata. Tapi cuak juga sbb sentiasa diekori penjual2 jalanan nie. So, kalau korang taknak beli cakap je tak nak kalo tak diaorg akan asik mengekori kita. Anak2 aku pulak dh takut so terus ke mall berhampiran.
 So sempatlah diaorg melabur kat sini

1st time tgk Magnum yg menjadi taruhan


 Tak tau nak makan apa terus pg KFC..tapi masih ada perbezaan jugak KFC sini ngan kat sana ya.

 Yang paling aku suka cara pembungkusan untuk take away. Satu2 air dibungkus rapi takut tumpah kot. So mmg lamalah jugak nak tunggu. Balik bilik terus makan n tido dengan kekenyangan dan kepenatan sambil memikirkan apalah yang bakal dibeli besok..

Wednesday, 11 March 2015

BANDUNG - PART 1

Rutin setiap tahun, bercuti bersama2 anak sempena hari keputeraan Yamtuan Negeri Sembilan. Tapi kali nie mertua dan anak buah ikut sekali. Bapa mertua aku yang beria2 nak ke Indonesia. So ofkoslah aku yang pilih dan tentulah aku  akan pilih Bandung. First time kitaorg naik flight melalui LCCT 2. Seram-sejuk jugak nak naik flight selepas kejadian flight terhempas hari tu. Ingatkan lepas drop beg nak makan2 dulu kat luar. Sekali tanya kaunter AA dari situ ke balai berlepas kena jalan dalam 30 minit. So terpaksa batalkan niat and terus masuk ke dalam. Kalau aku 4 beranak bolehlah duk berlari2..nie bawak mak dan abah kesian pulak. Walaupun agak jauh tak terasa sangat sebab eskalator disediakan. Kedai2 pun ada disediakan di sepanjang laluan tu, so tak terasa sangatlah jauhnya. 



LCCT 2 nie sangat selesalah berbanding yg lama dulu.  Kat dalam tu pun macam2 restoran yg ada. Sediakan duit je. Bagi budak2 nie makan kenyang2 dulu...so selamatlah dari membeli benda yg merepek sebab flight delay. Dalam flight akan diberi borang untuk diisi, lebih kurang cam visalah sepanjang berada kat sana. Org lain sedap2 tidur..aku macam biasalah disuruh mengisi borang untuk 8 orang. Nak termuntah dibuatnya...dahlah flight tu bergegar2. First time naik flight malam..apa pun tak nampak. Dahlah masa tu cuaca tak berapa baik...dengan kilat lagi. Sempat jugak jeling2 En Suami..diam je..cuak lah tu sebab cuaca tak elok sikit malam tu. Alhamdulillah selamat sampai dalam kul 11 lebih...tapi waktu sana 10 lebih sebab sana lewat satu jam dari Malaysia. Cuaca malam kat sana dingin, sejuk dan berangin je.

Kat kaunter tu, Imigresen  akan cop borang yg aku isi masa dalam flight tadi. Pastu keratan tu kenalah simpan elok2 sebab masa nak balik KL nanti dia nak balik keratan borang tu. Make sure jangan hilangkan keratan tu. Sampai kat luar airport dah ada org yang jemput kitaorg. Sebab masa booking hotel aritu through Booking.Com dah request pihak hotel jemput kat airport. Rupa2nya supir tu entah dari mana datang jemput kitaorg. Yang peliknya siap ada sepanduk nama penuh En Suami. Macam konspirasi pulak...malas nak fikir...last2  supir tu caj kitaorg IDR150,000.00 (Rm50.00) lebih kuranglah. Macam dah kena tipu je. Tapi malas nak fikir2 sbb dh lewat malam. Semua pun dah penat nak tidur je nie.

Sepanjang kat sana aku menginap kat Serella Hotel, Jalan Cihampelas. Mmg puas hati sebab hotel ni baru buka Jul, 2014. Condition pun tip top. En Suami mintak tlg kawan book kat Booking.Com sebab harga murah sikit berbanding walk in. Lagipun kawan En Suami mmg dh selalu pergi Bandung. So mmg banyak jugaklah bertanya ttg dia pasal trip kali nie. Harga tak ingat...sebab bukan aku yg bayar.  Lokasi sangat strategik sebab sepanjang laluan tu banyak kedai2 dan gerai2 sepanjang kaki lima jalan tu. So suasana kat situ senantiasa meriah. Kat situ pun dekat dengan shopping mall. So kalau teragak nak makan KFC, Pizza ke memang senanglah.Itu je yang paling senang kot sebab kalau tgk menu mmg tak tau nak order apa. Kadang2 pergi makan tu...order pun berdasarkan gambar...Takpe pengalaman tu..

 
Sumber : Google
Lobby 
Sumber : Google
 Superior room 2
Sumber : Google

Ni nak tips sikit..kalau takut terover bajet buat macam nie. Tapi aku rasa kalau first time datang mmg akan terover bajet. Tapi aku & En Suami dah buat persediaan awal. Aktifkan kad ATM untuk pengeluaran luar negara. Tukar duit siap2 kat Malaysia sbb kalau tukar kat sana mahal sikit. Kalau tukar kat LCCT2 pun mahal jugak. Aku tolong separatekan duit En Suami dulu. Tukar RM2,000.00 dapat dalam IDR7 juta lebih kot. So aku asingkan dulu duit untuk airport tax IDR75,000 X 4 orang dan duit supir IDR600,000.00 x 3 hari. Ok duit yang lebih tu, aku asing2 ikut hari. So, setiap hari aku akan kasi En Suami duit yg aku dah asing2kan tu. Aku takut dia pening tgk duit banyak benor angka 0000. Duit aku pun aku asingkan ikut hari jugak..tapi over budget jugak. Terpaksalah cucuk jugak ATM kat sana. Sbb dh aktifkan so duit yg keluar adalah IDR bukan RM ye. Tapi adalah sikit caj.



Opss..jangan lupa bawak International Charger sbb plug kat sana tak sama macam kat Malaysia. Kang tak pasal2 nak kena beli lagi kat sana. Haish...nanti kang kurang lagi duit nak shopping kan. Bersambung next entry ye..

Image result for international adaptor