nuff

Monday, 29 June 2015

DIARI RAMADHAN NIEDA

Assalamualaikum wbt...
Salam 12 Ramadhan...wah.....dah terkena penyakit anak2 duk mengira tinggal berapa hari lagi nak kena puasa. Percayalah.. bulan nie je yg korang duk hafal  tarikh mengikut kalender Islam. Bulan lain jangan haraplah kan. Tapi baru 12 hari berpuasa, dah blur nak masak apa. Semua Mak2 memang macam tu kan....nak suami dan anak2 berselera sikit makan waktu berbuka puasa. Sebab En Suami dan anak2 aku mmg tak makan nasi waktu sahur. 

1 Ramadhan   
 Kubis masak lemak putih, ikan siakap 3 rasa, ikan goreng & sambal gesek kuinin. Esoknya sepagian berulang ke toilet gara2 sambal kuinin.


2 Ramadhan    
Berbuka rumah mak (daging masak lomak cili api ngan rebung & ikan tenggiri masak lomak cili api). 

3 Ramadhan   
Sup daging, ikan bakar sambal kicap & ayam masak merah

4 Ramadhan   
Ikan percik & sayur campur & mihun goreng

5 Ramadhan   
Nasi Ayam


6 Ramadhan   
Beli kat bazaar TTJ sbb sampai rumah 6.30 ptg. Beli nasi kukus & nasi ayam tapi ayam ada bau sikit. Mmg frust terus boikot tak nak pergi bazar lagi.

7 Ramadhan   
Beli lauk kat SUK sebab tak sihat. Kat sini murah...lagipun dah biasa makan..dah tau rasa dia camner.

8 Ramadhan   
Beli lauk kat SUK sebab tak sihat

9 Ramadhan   
Beli lauk kat SUK sebab tak sihat..tapi tetiba kena masak lebih sbb anak buah nak berbuka sama. Maknya kena uruskan adik masuk wad sebab denggi. Tambah masak ayam kicap & telur rebus sambal. Yang masak sendiri yg abis dulu.

10 Ramadhan 
Dendeng daging, Siew Pak Choy sos tiram, Grill Lamb (frozen) & buah melaka (onde-onde). Buat sendiri puas hati,hari tu beli basi



11 Ramadhan 
Sayur campur, Sambal goreng tempoyak & ayam goreng cili api. Malam lak duk pulun benda nie. En Suami beli kat kebun..murah sikit. D24..RM6 sekilo..



Amboi...melampau siap lekat notes kat fridge. Kan dah cakap anak2 aku senang je nak uruskan waktu sahur.

12 Ramadhan 
Aish...nak masak apa nie..beras dah habis..minyak dah habis...barang2 dapur belum beli lagi nie. Nak jenguk mak mertua warded kat SALAM lagi. Suspek denggi. Ngantuk + pening sebab malam tadi En Suami balik lambat uruskan mak.

Tahun ni terasa sikit berpuasa sebab cuaca yang tak menentu. Bagi aku yang bekerja kat ofis pun kenkadang terasa jugak perit dan penatnya tu. Apalagi En Suami & team yang terpaksa bekerja kat site. Semoga segala urusan mereka dipermudahkan dan semoga terus diberikan kesihatan yang baik untuk menunaikan ibadah puasa kali ini di samping melipat gandakan amalan dan ibadah di bulan Ramadhan yang penuh rahmat dan keberkatan ini. AMIN...
  


Friday, 26 June 2015

MANTAI RAMADHAN UNIT AKAUN

Bulan Ramadhan dah masuk, baru nak tepek entry makan2 hari tu. 2,3 hari sebelum Ramadhan mmg murah rezeki dgn aktiviti makan2. Sampai ada yg dengar citer duk berulang keluar masuk toilet dibuatnya. Kali nie pun buat utk staff unit Akaun je..bajet kecik..dah tengah bulan.

Lemang dari Rembau
Org bujang nie mmg boleh harap. Untunglah...


Food testing - lamb grill


Amboiii...rasa lapar balik tgk makanan..Gulai labu, telur masin, sambal bachang, cencaluk, sambal potai, sambal tempol, sambal tempe, pajeri nenas, rendang ayam....mmg semuanya sodap.

Air tangan Khaty - Bubur kacang
Air tangan Pn Blog - Cheese tart

Sayur campur special sebab campur udang galah tekau...Air tangan Ct Khaty...kot nak memancing udang boleh gi kat kolam udang ayah beliau.
Air tangan Zue - Keli berlado
Sambal tempoyak ni aku siap tapau..malam duk mengulang makan ngan roti.

Bacaan doa..



Org yang selalu menceriakan suasana tak sihat pulak hari tu. Kurang meriah sikit...
Petang tu ada orang belanja Sate pulak..alhamdulillah murah rezeki kami. Tapi masa nie masing2 dah tak larat makan. Duk menapau jelah..
Makan sorang je...tak ajak pun..


MUNAJAT RAMADHAN

Ya Allah...Ya Rahman...Ya Rahim....

Dalam dakapan Ramadhan yang suci ini, dengan rasa rendah diri, kami yang kerdil dan hina ini memohon doa dengan penuh pengharapan kpdMu Ya Allah..semoga Engkau sudi mendengar permintaan kami, kerana sesungguhya Engkaulah Tuhan Yang Maha Mendengar..

Ya Allah...Ya Rahman...Ya Rahim....

Ampunkanlah dosa kedua ibubapa kami, setiap susu ibu yang mengalir dalam diri kami..Kau gantikanlah dengan kebajikan untuknya yang boleh membawa ke SyurgaMu Ya Allah...Ya Rahman...Pada setiap keringat yang mengalir pada tubuh ayah kami dalam mencari rezeki kpd keluarga kami...Kau gantikanlah dengan keampunan yang membawa ke SyurgaMu Ya Allah..Sesungguhnya pengorbanan mereka tidak akan mampu kami membalasnya. Bahkan terkadang mereka hidup dalam kesusahan dan kesempitan, sedangkan kami berada dalam kesenangan dan kemewahan...Justeru kurniakanlah kepada kedua ibubapa kami tempatyg istimewa di syurgaMu Ya Allah...

Ya Allah Ya Zal Jalali Wal Ikram...

Ya Allah...Janganlah kau jadikan Ramadhan ini sebagai yang terakhir buat kami, temukanlah kami dengan Ramadhan yang akan datang. Tapi andai ini Ramadhan terakhir buat kami, jadikanlah puasa kami sebagai puasa yang Kau rahmati, jadikanlah Ramdhan ini paling bererti, penuh dengan cahaya iman, menerangi kegelapan hati kami menuju redha serta kasih sayangMu Ya Allah..jadikanlah Ramadhan ini sebagai penghapus dosa2 kami..Ya Allah..temukanlah kami dengan lailatul qadr...pilihlah kami di kalangan hambaMu yang dapat beramal di malam al-Qadr...Ya Allah...terimalah amalan kami..terimalah taubah kami...ampunkanlah segala dosa kami...amankanlah kehidupan kami di sana nanti yang kekal abadi...kurniakanlah kepada kami SyurgaMu yang maha luas nikmatnya...Amin...amin..amin..Ya Robb.. 

Monday, 22 June 2015

KAMI DI SUPER KITCHEN

Ini kejadian masa cuti sekolah hari tu. Dah lama gak tak balik kampung...bila balik rasa sedih dan macam tercari2 arwah Ma.   Tak dapat nak gambarkan perasaan tu macam mana...apa2 pun semoga arwah ditempatkan bersama orang2 yg beriman. AMIN...

Bila balik Kuantan macam2 nak makan. Aish...baru ingat nak diet sikit..sebab si Syira asik cakap Ibu dah gebu. Takpelah balik Seremban nanti diet...kah..kah...confident je nak diet dahlah awak tu ada gastrik. So just follow with the flow ajelah...Ingat aritu balik nak test makan steambot kat Lilawadi. Tekak ni terasa2 lak Manggo Cheese Cake. Tapi penasihat2 syorkan test kat Super Kitchen, Indera Mahkota. So...i follow ajelah

Konsep kat sini kena shopping dulu sebelum makan. So pilihlah apa yang teragak nak makan dan penuhkanlah troli yg ada mengikut bajet dan kemampuan anda.
 Siap letak dalam pinggan2. Pilih aje

 Yang macam nie dah siap campur semua..harga lebih kurang RM50++

Yg panjang tu Pahat namanya. Yang sebelah tu isi ikan apa entah..

Harga berdasarkan warna pinggan. Kalau macam Salmon, daging tu mahal sikitlah..

Yang nie pulak dari dalam keta dah booking nak tolak troli...Aishh...apa yang direbutkan pun aku tak tau..

 Pencuci mulut pun ada...buah2, puding, kek..tapi aku rasa macam mahal sikitlah.


 Ada 4 jenis sup yg boleh dipilih...ayam, makanan laut, sayuran n spicy..tapi yg sedap kat tekak aku spicylah..maklumlah dah lama bermastautin kat Seremban semua nak yang podeh2.




 Setakat balik2 kan bolehlah...bab masak mmg hancus..



 Pilihan En Suami...Grilled Chicken..tak kenyang makan steambot katanya.
 Puding Raja yang dah lama teringin nak makan
 Restoran luas, bersih dan selesa.
 Masing2 dah kekenyangan. Tapi aku tau abah tak kenyang...balik mesti buka periuk cari nasi jugak.


Aku suruh diaorg pandang atas aku je yg tengok kamera. Kat area Indera Mahkota nie mmg banyak jugak steambot no..lainkali boleh cuba kat lain pulak. Pasnie sapa pulak yang nak open table nie?? Kakakmu ini menunggu aje..